Recent

A Day at Nehru Science Centre - Worli

Educational visit to Science Centre by Enfantian

Toypedia

Avtivity area made for Kindergarten

Educational Camp

Visit to Yusuf Meherally Centre - Karnala. Students attended workshops of Vermi-culture, Biogas Plant, Soap Making, Oil Extraction, Carpentry, Pottery etc

Enfant India Fest - WAVES

WAVES Present - EVS, Mathematics Innovations, Science Fest, Enfanthusia, Food Carninal, Fun n Fair, Annual Day, Farewell and Various Competitions.

Information Technology ( Computer Lab )

Well Equipped Computer and Science Lab

Friday, March 26, 2021

Class 7 Science 17 – Effects of Light Questionnaire with Answers

 

17 – Effects of Light

 

 

Q 1. Fill in the blanks :

(1) When the beams from the headlights of a car fall on an object in the night, the shadows called…………... and............... can be seen.

(2) During a lunar eclipse the shadow of the ..................... falls on the ............

(3) During a solar eclipse the shadow of the………... falls on the ............

(4) Various shades of colour are seen in the sky at sunrise and sunset due to .............

Ans.(1) umbra, penumbra (2) earth, moon (3) moon, earth (4) scattering of light

Q 2. Explain the difference.

(1) Point sources of light and extended sources of light.

Ans.

      Point sources of light                                               Extended sources of light

1. A point source is tiny in size.                       1. An extended source of light is bigger in

                                                                       size.

2.The umbra is obtained from this source of   2. The umbra and penumbra are both

Light.                                                                    obtained from this source of light. Example : Light coming from a tiny hole         3. Example : The sun, a torch

 

(2) Umbra and penumbra.

Ans.              Umbra                                                               Penumbra

1. The umbra is dark.                                     1. The penumbra is faint.

2. The umbra is obtained from a point           2. The penumbra is obtained only from an

source as well as an extended source of           extended source of light.

light.

3. A total eclipse takes place from the part   3. A partial eclipse takes place from the of   of umbra.                                                             part of penumbra.

 

Q. 6. Answer the following questions in your own words:

 (1) What is meant by scattering of light?

Ans. The light rays hit the molecules, dust particles and other tiny particles present in le atmosphere and get scattered. This phenomenon is called scattering of light. When the scattered light rays enter our eyes, we perceive the light. A beam of light, blue sky, reddish appearance of sun are all effects of scattering of light.

(2) Does the shadow really vanish in the zero shadow condition?

Ans. On the zero shadow day, at noon, the sun reaches exactly over our head. Thus, the shadow of our body in a standing position (without stretching hands and legs) is formed right below the base of our feet. The shadow so formed is not seen and hence appears to be vanished.

(3) Will the laser beam be seen if it passes through a glass box which contains a lighted incense stick?

Ans. Scattering of light is required/necessary, for a ray of light to be visible. For this, the light rays should get scattered on hitting the tiny particles in its path. There are tiny particles of the incense stick scattered in the closed glass box, due to which the laser rays get scattered. These scattered rays enter our eyes and the laser beam is seen.

 

(4) Give some examples of scattering of light that we come across in day-to-day life.

Ans. (1) A beam of light emerging from a cinema projector on a screen. 2) A beam of gnt emerging from head lamps of a car moving through a thick fog. (3) The sun appears red at sunset. (4) The sky appears blue.

(5) Why is the shadow of a bird flying high not seen on the earth?

Ans. The sun is an extended source of light which is extremely bigger than the earth When a bird flies (at relatively shorter height from the ground), there is a formation of umbra and penumbra on the ground. But, as they fly high in the sky, their umbra becomes smaller and smaller and eventually disappears. At the same time, their penumbra becomes more and more fainter  and then disappears. As a result, the shadow of the bird flying high is not seen on the earth.

(6) Why is a penumbra not obtained from a point source?

Ans. Scattering of light emerging from a point source does not take place. Thus, only dark shadow of the object placed in front of the point source is obtained.

(7) Various eclipses and the conditions during that period.

Ans. (1) A solar eclipse : The moon comes between the sun and the earth in a straight line. Thus, the shadow of the moon falls/casts on the earth. (See figure on page 168.)

A total solar eclipse - (i) It is visible from within the part of the earth where the umbra of the moon falls. (ii) The solar disc is completely covered by the moon. (iii) Darkness reads on the part of the earth where the shadow of the moon falls.

A partial solar eclipse - (i) It is visible from within the part of the earth where the penumbra of the moon falls. (ii) The moon does not cover the solar disc completely.

An annular solar eclipse - (i) It is seen/visible from the part of the earth where a very small portion of the umbra of the moon falls. (ii) It is seen that the pat of solar disc,

except the peripheral ring, is completely covered by the moon. (iii) The edge of solar disc appears like an illuminated ring.

(2) A lunar eclipse : The earth comes between the sun and the moon in a straight line. Thus, the shadow of the earth falls/casts on the moon.

A total lunar eclipse - At this event, the moon completely comes in the shadow of the

une.

earth.

A partial lunar eclipse - At this event, a part of the moon comes in the shadow of the earth.

 

Q. 7. Give scientific reasons :

(1) Space beyond the earth's atmosphere appears dark.

Ans. There is a vacuum beyond earth's atmosphere, due to which there is no medium for scattering of sunlight. As a result, space appears dark.

(2) We are able to read while sitting in the shade.

Ans. The sun is an extended source of light which is far away from the earth. The sunlight casts a shadow of the object, in its path, on the earth. This shadow has no umbra but penumbra which is nothing but the shade. There is a sufficient amount of light available to read in the shade. Hence, we are able to read while sitting in the shade.

(3) We should not observe the solar eclipse with naked eyes.

Ans. The earth receives the harmful ultra-violet rays from the sun. During a solar eclipse, even if brightness of the sun is less, the ultra-violet rays reach the earth. If the solar eclipse is seen/watched with naked eyes, the ultra-violet rays directly enter our eyes and damage vision. Hence, the solar eclipse should not be observed with naked eyes.

 

(1) Write a science based paragraph on What if the sun did not rise?

Ans. If the earth stops revolving, the part of the earth opposite to the sun would never face the sun. Thus, the sun would never rise at that part.

following are its effects/consequences :

1.The part of the earth opposite to the sun would not receive sunlight. That part would

always experience darkness. Artificial sources of light would have to be used continuously. For which, a large amount of electricity would need to be generated.

2.The phenomena like solar eclipse, zero shadow, spectrum, various shades of colour in the sky would not be seen.

3. Temperature of that part of the earth would decrease extremely. Water present in the liquid state on the earth would freeze completely. This would prove to be unfavorable for the living world.

4.The process of photosynthesis in the plants would not take place in the absence of sunlight. This would adversely affect plant's growth. Animals that feed on plants would become endangered. As a result, carnivorous animals that survive on these animals would become extinct.

5. Water from the oceans would not undergo the process of evaporation, due to which

there would be no rainfall. As a result, the amount of fresh water available on the

earth would not increase. This would cause deficiency of water required for body.

6. Use of solar energy would not be possible.

7. Temperature of the part of earth facing the sun, would increase tremendously. This

would lead to faster evaporation of water and there would be no rainfall. As a result. plant as well as animal life would come to an end.

 

Q (2) What efforts will you make to remove the misconceptions about eclipses?

 Ans. We will make people understand and accept the fact that an eclipse is a natural phenomenon like rain, spectrum, seasons. For which, we will take following steps:

(1) We will provide the scientific information about eclipses through various media.

(2) If an eclipse is going to take place in the near future, we will create awareness about

it through advertisements.

3. We will give the experience of viewing an eclipse through special goggles and telescopes.

4. We will arrange a tour to observe an eclipse taking place in the region far away from us.

5. We will show people how an eclipse takes place by making models of the sun, the moon and the earth.

6. We will convince people that the intake of food during the period of eclipse does not cause any ill effect on health.

Class 7 Science 16 – Natural Resources Questionnaire with Answer

16 – Natural Resources

 

Q. 1. Answer the following questions :

(1) Name the two important stages in the process of obtaining metals from ores?

Ans. The two important stages in the process of obtaining metals from their ore are extraction and purification.

(2) Write the names of five minerals and the useful substances obtained from them.

Ans. Five useful minerals are iron, manganese, bauxite, copper, mica..

(1) Iron ore : Iron ore is used to make metal iron and steel. These are used for making machinery, railway tracks, farming implements and articles such as needles, pins etc. (2) Manganese : Manganese occurs in the form of various compounds such as carbonate, silicate and oxide. These are used in the preparation of medicines, electrical appliances and also for giving a pink tinge to glass.

(3) Bauxite: Bauxite is the most important ore containing 55% aluminium. Aluminium is a very good conductor of electricity and heat and thus used in electrical wires. Since density of Aluminium is low, it is used in aeroplanes and other transport vehicles.

(4) Copper : Copper being a very good conductor of electricity, is used to make electric wires. It is also used in radios, telephones, vehicles, and for making kitchen utensils and statues.

(5) Mica : Mica is used in ayurvedic medicines, dyes, electric machines and equipment, wireless communication equipment, etc.

 

(3) What is meant by fossil fuel? What are their types?

Ans. The fuels which are made from the dead plants and animal that were buried millions of years ago and subjected to extreme pressure and temperature in the earth's crust due to geological processes are called 'fossil fuels'.

(4) Make a list of the components we obtain from mineral oil.

Ans. Crude mineral oil is a mixture of many hydrocarbon compounds. Components obtained from mineral oil : Aviation petrol, gasoline, diesel, kerosene, naptha, lubricant oils and tar.

(5) Why should we prevent the wastage of fuel used for vehicles ?

Ans. Petrol and diesel used in vehicles are fossil fuels made by geological processes in the earth's crust over millions of years. Their reserves are limited and may exhaust in this century. On combustion in the vehicle engine, the fuels give out exhaust gases which are harmful and cause air pollution. Therefore, we should prevent wastage of fuels used in vehicles.

(6) What do we get from forests?

Ans. Forests give us wood for construction of houses, furniture, farming implements and

household articles. We obtain cellulose fibres paper rubber, gum and aromatic substances. In addition, we get fruits, bulbs, roots, sealing wax, catechu and dyes.

(7) Why is the diversity of plants and animals in the forests declining?

Ans. Owing to increasing human population more land is required. The forests are clean cut to make land for dwelling, farming and industries. In farming only useful grains and vegetables as food are grown. In cultivated forests suitable few varieties used for manufacturing goods are planted. Such practices are reducing diversity of plants in forests. On account of hunting and poaching animal population is declining. Reduced diversity of plants does discourage variety of wildlife to take shelter and have food.

(8) What are the items included in ocean resources? What are their uses?

Ans. Oceans have two types of resources : (1) The non-living resources of minerals and fossil fuels. The mineral resources include Thorium and uranium from sand deposits and Mangnese, Magnesium, Potassium, Iodine, Sodium and Sulphate from salt. The fossil fuel resources are crude oil and natural gas. Thorium and Uranium are used for production of atomic energy and electricity while salts of elements mentioned are used for industrial productions from soaps to cloth and paper. Oil and natural gas are used energy sources for industries and motor vehicles. (2) The living or biological resources are fishes, dried shrimps and Bombay duck powder, shells, shark and cod fishes and sea cucumbers. Fishes provide protein food, fish liver oils give vitamins A & D, dried trash fish powder as poultry feed. shells for decorative articles and active substances from sea cucumbers for treating cancer and tumors.

(9) What steps are taken for protection and conservation of natural resources!

Ans. Steps to protect and conserve natural resources are: (1) Reserves of natural resources are limited and their excessive use should be controlled otherwise there will be early depletion. (2) Living resources are renewable but excessive harvesting can lead to depletion. They require conservation of so that they can regenerate year after year. (3) We must keep a control on use of resources to maintain balance in nature.

(10) How does the economic condition of a nation depend on its natural resources ?

Ans. From natural resources of ores and minerals mining and industries develop raw materials for manufacturing of goods, appliances and articles. The oil and natural gas provide energy resources. Forests provide timber and a variety of products while ocean resources provide cheap transport, food and various chemicals. These natural resources together generate wealth for the nation and income, occupations and employment for the citizens. Thus, economic condition of a nation depends on availability of natural resources.

 

Q 2.Describe natural resources with reference to the following three types:

(a) Mineral resources :

Ans. These resources are found in the earth's crust and taken out from the mines. Some f them like gold, silver, copper, platinum and bismuth are found in free state while iron, aluminium, mica are found in mixed state called ores. The ores are separated and purified to get metals and non-metals which are used in various manufacturing and chemical industries. Besides metals, there are minerals like diamond, ruby, emerald, jade, zircon etc. which are used as gems. Coal, petroleum and natural gas are also minerals which are used as fuels. Thus, transport and production of electricity depend on mineral resources.

(b) Forest resources :

Ans. Forests are natural habitat of plants, animals and microbes. But forest cover of the earth is rapidly declining due to increasing human population. Forests perform protective and productive functions. Forests help in maintaining climate, rainfall and oxygen. Forests give timber for housing and furniture, besides various products like paper, rubber and medicines. The forests help percolation of water into ground, reduce erosion of soil and control floods. Forests maintain balance of atmospheric gases, reduce evaporation and protect wildlife.

(c) Ocean resources :

Ans. Oceans provide both mineral and bio-resources. The mineral resources are Thorium in sand and mineral oil and natural gas on the sea beds. Oil and gas are used as fuels for electricity generation, motor vehicles and industries. The mineral salts yield chemicals such as Sodium, Potassium, Magnesium, Sulphates. The biological resources are fish and marine organisms which give protein rich food, vitamins, iodine, common salt and nutrient minerals. Drinking water is also obtained by RO (Reverse osmosis) technology. In addition, electric power is obtained from wave, currents and tidal energy.

 

Q 3. Which medicinal plants will you grow on your school premises and near

your house? Why? Ans. Neem, Ashwagandha, Asparagus, Adulsa, Amla, Periwinkle, Cinnamon, Cinchona, bel, durva grass, tulsi, turmeric, ginger can be planted near the school premises. These plants are easy to grow and they are of immense help, therefore an attempt will be made to grow them.

Q. 4. Complete the flow chart:

  


Std:6 Final Assessment Sub: English Assessment 2

Subject: English
STD: 6th                 Marks: 10
Assessment 2

Q.1) Do as direct.
  
     1) write the following words in alphabetical order.(02)

1) House, sitting, jumped, young, crow.
2) weak, week, world, word water.

    2) write the short forms of the following.(02)

   1) do not   2) you will 
   3) you have       4) cannot

    3) complete the word.(02)

1) Qua_l_ty
2) kn_f_
3) L_qu_d
4) Y_u_g

    4) verb forms.(02)
1) put       2) go       3) come    
 4) know

     5) word chain. (02)
1) Noun form.
   a) Silver        b) crowd

Std:6 Final Assessment Sub: English Assessment 1

Subject: English
Std: 6th         marks:10
Assessment 1
Q.1) Read the following sentences and state their kind.               Mark 3
     1) Will you wait here?
          A) Assertive sentence
          B) Imperative sentence
          C) Interrogative sentence
          D) Exclamatory sentence
      
     2) We will not tolerate this.
         A) Imperative sentence
         B) Interrogative sentence
         C) Assertive sentence
         D) Exclamatory sentence

      3) How beautiful this city is !
         A) Exclamatory sentence
         B) Assertive sentence
         C) Interrogative sentence
         D) Imperative sentence

Q.2) Fill in the blanks with suitable articles:                  Mark 3
        1) She was one of ____ noblest parents I have met in my life.
       
       2) I have ___ idea for spreading ___ message in school.

      3) However ___ books have ___ few drawback.

Q.3) Explain any four parts of speech with two examples?    Marks 04

Std:6 Final Assessment Sub: English Assessment 3

Std: 6 English

Assessment (03)
Q.1 (A) Do as directed. (10 Marks)
(1) Complete the words by using correct letters. 02
 (i) st_rt (ii) sl_ve (iii) gr_at (iv) fo_ce
(2) Copy the sentences correctly. 02
 (i) “Yes, but I wonder what Bholi will say.”
 (ii) “So there you are!”
(3) Put the words in alphabetical order. 02
 (i) left, soon, change, twin
 (ii) modern, mail, mute, mingle
(4) Punctuate the following. 02
 (i) then whats the secret of your energy i asked.
 (ii) lets speak together
(5) Make four words (minimum of 3 letters each) using the
 letters in the word ‘brotherhood’ 02

Std:6 Final Assessment Sub: English Assessment 4

Std: 6 
Assessment 4

Q.1 Imagine that there is a Mr somebody who has to correct all the wrongs that are done by Mr Nobody. Write in the following table, what Mr somebody will have to do.    (5 Marks)
Mr Nobody’s Actions Tasks for Mr Somebody
The book is torn
The pins are scattered
There are finger marks upon the door
The ink has spilled over
Boots are lying around

Q.2 Read the following passage and answers the question. (5 Marks)

Sleep, Sleep, my treasure,
The long day’s pleasure
Has tired the birds, to their nests they creep;
The garden still is
Alight with lilies
But all the daisies are fast asleep.

Sleep, Sleep, my darling,
Dawn wakes the starling,
The sparrow stirs when he sees day break;
But all the meadow
Is wrapped in shadow,
And you must sleep till the daisies wake!

A) Who is the speaker in the poem?
B) To whom is the poem addressed?
C) What time is being described in the poem?
D) Name the white and bright things mentioned in the poem.
E) What is your favourite time of the day? Describe it in detail.

Std:7 Final Assessment Sub: English Assessment 1

Subject: English
Std: 7th               Marks: 10
 Assessment 1

Q.1 Essay                       5m

       Honesty is the best policy.

Q.2 Write a letter to the corporator of your area complaining about the garbage container that has not been cleared.    (5 m)

Std:7 Final Assessment Sub: English Assessment 2

Subject: English
Std: 07            Marks: 10
Assessment 2

Q.1) Write a speech on teacher's Day in your school.(05)
Q.2) easy writing.(05)
          My favourite festival.

Std:7 Final Assessment Sub: English Assessment 3

Std:7 english
Assessment (03)
Q.1 (A) Do as directed. (10 Marks)
(1) Complete the words by using correct letters. 02
 (i) st_rt (ii) sl_ve (iii) gr_at (iv) fo_ce
(2) Copy the sentences correctly. 02
 (i) “Yes, but I wonder what Bholi will say.”
 (ii) “So there you are!”
(3) Put the words in alphabetical order. 02
 (i) left, soon, change, twin
 (ii) modern, mail, mute, mingle
(4) Punctuate the following. 02
 (i) then whats the secret of your energy i asked.
 (ii) lets speak together
(5) Make four words (minimum of 3 letters each) using the
 letters in the word ‘brotherhood’ 02

Std:7 Final Assessment Sub: English Assessment 4

Std: 7
Assessment (04)
Q.1)Do as directed. (10)
 (1) Pick out the infinitives from the following sentence. 
 He knew who were the right people to listen to and who to avoid.
(2) Write two compound words.
 (3) Find out 2 hidden words of minimum 4 letters from – 
 ‘tracheotomy’
 (4) Punctuate the following sentence.
 i made some money yesterday he explained
 (5) Identify the type of sentence.
 Why don’t you follow my example and just eat one thing ?
(6) Complete the following word-chain of adjectives.
 Technical, I___________, ___________, __________, __________